Välkommen till
SBA-dagen!
För 20 år sedan ersatte Lagen om skydd mot olyckor Räddningstjänstlagen. Syftet var att flytta ansvaret från räddningstjänsten till ägaren eller nyttjanderättshavaren. MSB tog fram ett allmänt råd för systematiskt brandskyddsarbete som skulle underlätta arbetet för Sveriges företag.
Vad fick det för effekt och vad har hänt under dessa 20 år?
Kom och lyssna på spännande föreläsningar om bränder som skett och få tips om hur man arbetar effektivt med sitt systematiska brandskyddsarbete. SBA-dagen är kostnadsfri.
Se Program längre ner på sidan.
När: 7 november 2023
Tid: Se program
Var: Stockholm – Hotell Radisson Blu Royal Viking eller digitalt via länk
Program
Moderator för dagen är Lottie Knutsson.
Förmiddagen
Uppstart med SVEBRAs VD P.O Swedérus
09:00 – 09:15
Varför har vi denna dag? Vi diskuterar kort om vad den ”nya” lagen – ”Lagen om skydd mot olyckor” innebar 2004. Då myntades begreppet systematiskt brandskyddsarbete och vi går igenom vad det är.
Bränder från verkligheten – Utredare Hasse Bergkvist, Brandingenjör Karolin Broström
09:15 – 10:00
SBA handlar om förståelse för brandskyddets helhet. Hasse kommer att visa några exempel på bränder som kunde ha förhindrats med ett fungerande SBA. Karolin som arbetar på räddningstjänsten berättar vad tillsynsmyndigheten kontrollerar och vilka anmärkningar de hade gett i dessa fall. Du får tips och råd om viktiga åtgärder för att förhindra en brand.
Försäkringsvillkor och SBA? – Hans-Eric Zetterström
10:05 – 10:25
Vad säger försäkringen om systematiskt brandskyddsarbeten, vilka krav ställer försäkringsbolagen på ägaren och nyttjanderättshavaren?
Fikapaus
10:25 – 10:50
Hur arbetar Lidl med sitt SBA? – Peter Claeson
10:50 – 11:10
Här berättar Peter Claeson om hur Lidl bedriver sitt systematiska brandskyddsarbete på ett framgångsrikt sätt. Vilka åtgärder har de vidtagit, hur har de anpassat sitt SBA-arbete och vad behövs för att få det att fungera?
Krishantering -Lottie Knutson
11:15 – 11:35
I det systematiska brandskyddsarbetet ska det finnas rutiner för krishantering. Lottie har stor erfarenhet av krishantering och att arbeta under hård press. Hon berättar hur man kan förbereda sig inför en kris samt hur man kan agera i och efter krisen.
Vad har hänt de senaste 20 åren och hur arbetar SVEBRA med SBA? – P.O Swedérus, Lukas Svärd
11:40 – 12:00
Vi summerar de senaste 20 åren. SVEBRA berättar vad vi gör för att förbättra brandskyddet i samhället. SVEBRA ger ut normer och riktlinjer inom brandsäkerhet, ger rådgivning samt tar fram utbildningskoncept.
Lunch
12:00 – 13:30
Eftermiddag
Eftermiddagen är enbart för SVEBRAs medlemmar.
LSO och det allmänna rådet – Peter Olsson
13:30 – 14:00
Peter berättar vad det allmänna rådet säger om SBA och dess helhet. Hur påverkas medlemsföretagens roll av det allmänna rådet och Lagen om skydd mot olyckor?
SVEBRAs arbete – Då, nu och framtid – Stefan Dannefalk, Kristian Lindqvist
(inklusive fika)
14:00 – 15:30
SVEBRA startades för företag som arbetar med brandskyddsprodukter, framförallt brandsläckare. Nu erbjuds mer tjänster och vad kommer vi erbjuda i framtiden? Vad behöver du som medlem för hjälp och stöttning av SVEBRA för att förbättra SBA i samhället?
Diskussion: Hur kan SVEBRA som branschförening driva SBA-frågan framåt?
Avslut – P.O Swedérus
15:30 – 15:45
Föreläsare

P.O Swedérus

Hasse Bergkvist
Hasse utreder bränder och olyckor på uppdrag av bland annat försäkringsbolag. Han har erfarenhet från hundratals brandplatser och utreder ca 30 bränder årligen.

Karolin Broström

Hans-Eric Zetterström

Peter Claeson

Lottie Knutson

Lukas Svärd
VD på SVEBRAs utbildningsbolag. Lukas har arbetat med systemlösningar för SBA. Han har arbetat på Brandskyddsföreningen och flera andra företag med att utveckla brandsäkerhetsbranschen.

Stefan Dannefalk

Peter Olsson
